Duurzame sieraden

Duurzaamheid is hot! Mensen die mij kennen weten dat ik al een tijdje mijn weg aan het zoeken ben op het ‘duurzame pad’. Ik merk dat er wat betreft sieraden nog niet zoveel bekend is bij de meeste mensen en er naar mijn mening ook vaak mensen ‘misleid’ worden door merken die de term duurzaam gebruiken maar dat vaak eigenlijk niet écht, of maar heel beperkt zijn. Daarom dit artikel om wat van mijn kennis hierover te delen!

‘Goedkope troep’
Een term die ik regelmatig voorbij hoor komen als ik klanten over de vloer heb die met oude sieraden aankomen. Vaak gekocht in een opwelling, maar soms ook omdat iemand echt verliefd is geworden op het sieraad. En in 90% van de gevallen is het ook echt goedkope troep. Meestal is het niet van edelmetaal gemaakt en soms bevat het zelfs stoffen die giftig zijn! Vaak ziet het er na een tijdje dragen ook echt niet meer uit. Wat helaas meestal gebeurt, is dat of het sieraad enorm gaat verkleuren, of de huid zelf verkleurt. Menig vrouw zal dit herkennen van ringen of oorbellen, de zwarte of groenige plekken die op de huid te zien zijn. Daarnaast wordt het vaak massaal gemaakt in lage lonen landen waar de arbeidsomstandigheden slecht zijn.
Af en toe heb ik een klant die toch een dierbare herinnering heeft aan een ‘troep’ sieraad of het gewoon mooi vindt qua vorm en het daardoor toch graag zou willen dragen. Vaak zijn er dan manieren om het sieraad ‘na te maken’ in een edelmetaal als zilver of goud.


De oorbel links was een favoriet van de klant. Helaas waren de oorbellen niet van edelmetaal gemaakt en was de zilverkleurige laag er grotendeels afgesleten. Ik mocht de oorbellen voor haar 'namaken' in massief zilver. Deze oorbellen kunnen heel lang mee gaan en mocht er iets mee gebeuren dan zijn ze ook weer op te knappen!

Verguld & verzilverd
Goud is op dit moment erg ‘in’, maar het is ook een erg kostbaar materiaal. Daarom zijn er veel merken die sieraden maken die verguld (of verzilverd) zijn. Dit betekent dat je sieraad zelf niet van massief edelmetaal gemaakt is, maar van een ander materiaal, waar vervolgens een laagje goud of zilver is aangebracht. Op zich natuurlijk heel fijn als je niet het budget hebt voor een massief gouden sieraad maar wel graag goud wil dragen. Helaas kleven er ook wat nadelen aan. Omdat het maar een laagje is, slijt dit er dus ook af waardoor uiteindelijk slijtageplekken ontstaan en de kleur van het ‘ondermateriaal’ naar voren komt. Vooral bij ringen gebeurt dit vrij snel, maar ook bij delen die langs elkaar ‘schuren’ zoals bijvoorbeeld een hanger aan een ketting, of schakels die in elkaar gelinkt zijn zie je dit. Dit kun je in de meeste gevallen weer opnieuw laten vergulden of verzilveren, maar dat is ook vrij kostbaar en als je regelmatig het sieraad draagt, blijf je hiermee bezig. Naar mijn mening dus niet duurzaam, gezien het sieraad bij de meeste mensen bij het zien van de slijtage toch niet meer gedragen wordt.

Goud
Goud is een populair materiaal. Niet alleen voor sieraden, maar ook als investering (denk maar aan die blokken goud die je wel eens in films ziet), of als onderdeel voor in apparaten als bijvoorbeeld je mobiele telefoon. Wereldwijd zijn er miljoenen goudmijnwerkers die onder zware en bizarre omstandigheden werken. Niet bepaald een duurzame industrie dus.. Ik zal dat niet volledig in dit artikel uitwerken want dan zijn we voorlopig nog niet uitgepraat, maar met een beetje zoekwerk op het internet kun je hier veel over vinden!

Gerecycled goud
Het overgrote deel van het goud in Nederland is gerecycled goud. Dit komt van ingeleverde oude sieraden en elektronica. Het mooie van goud is dat het dus keer op keer gebruikt kan worden eigenlijk.
Wat ik zelf heel mooi vind, is wat ik noem ‘directe recycling’. Hier bedoel ik mee dat je je eigen goud laat omsmelten tot een nieuw sieraad, iets wat ik zelf vaak doe voor klanten en een sieraad ook nog een extra persoonlijke touch geeft. Vooral geel- en roodgoud is hiervoor goed geschikt. Vaak erven mensen iets van een dierbare of hebben een trouwring van hun geliefde die er niet meer is. Of ze hebben ooit iets gekocht wat nu totaal niet meer hun smaak is. Hier kan dus door een goudsmid (door mij bijvoorbeeld;)) een nieuw sieraad van gemaakt worden door het aan te passen of om te smelten tot iets nieuws. Dan is het ook nog een sieraad met een verhaal erachter! Daarnaast kunnen edelstenen verwerkt in oude sieraden ook soms hergebruikt worden. Hier onder een voorbeeld van 'oud goud' van een klant dat is omgesmolten en waarvan ik een nieuwe ring mocht maken. Meer voorbeelden hiervan kun je vinden op de pagina 'In opdracht'.

Fairtrade goud
Er zijn een paar goudmijnen waar Fairtrade goud vandaan komt. Het aanbod hierin is zeer klein en helaas is het keurmerk wat een paar jaar geleden uitgegeven werd door Max Havelaar niet meer mogelijk omdat ze zijn gestopt met certificering hiervan.

Zilver
Zilverwinning is eigenlijk wel vergelijkbaar met dat van goud, ook belastend voor mens en milieu. Soms is zilver ook het ‘bijproduct’ van goudwinning.
Ook zilver wordt gerecycled. Percentages hiervan weet ik helaas niet. Daarnaast kan het weer net als bij goud direct gerecycled worden door er een nieuw sieraad van te laten maken bij een goudsmid. Zilver is wel relatief goedkoop en daardoor is het in veel gevallen ‘goedkoper’ om iets van ‘nieuw’ zilver te laten maken dan dat je je ‘oude’ zilver laat omsmelten, omdat dan de arbeidskosten weer relatief hoog zijn. Meestal doe ik dit zelf dus alleen als de klant sterke emotionele waarde hecht aan het ‘oude’ zilver, of als het sieraad alleen een kleine aanpassing vereist.

Zilveren bestek uit een erfenis waarvan ik voor de familie een aandenken mocht maken. Ieder familielid kreeg een hanger in de vorm van een blaadje. Alle blaadjes samen vormen een zonnebloem.

Vintage
Mocht je van vintage sieraden houden dan kun je ook heel goed 2e hands shoppen! Er zijn redelijk veel aanbieders van vintage sieraden, zowel particulier als (online) winkeliers die zich hiermee bezig houden, dus met een beetje speurwerk kun je een mooi sieraad voor jezelf scoren. Helaas is het niet altijd in even goede staat, dus dat is wel iets waar je op moet letten en je voorzichtig mee moet zijn. Vaak is het wel zo dat als het door een professioneel bedrijf aangeboden wordt, er wel gecheckt wordt hoe het sieraad eraan toe is en dit er ook bij vermeld wordt, of het sieraad vóór verkoop netjes opgeknapt wordt.  

Buy Local
Een veel gebruikte opmerking wat betreft duurzaamheid, maar lokaal kopen geeft natuurlijk een korte route! Veel sieraden worden massaal in Azië gemaakt. Hoe de arbeidsomstandigheden daar zijn weet ik niet, maar wat wel zeker is dat dat spul ook allemaal hierheen verscheept moet worden. In Nederland zijn wel een aantal sieradenmerken die ook gewoon in Nederland produceren. Ook zijn er zat goudsmeden (zoals ik) die eigen collecties maken of een sieraad op maat kunnen maken. Wellicht wat duurder dan de sieraden die je anders koopt (soms ook juist niet!) maar je kan je afvragen of wat je normaal koopt wel de ‘echte kosten’ dekt. Verder worden sieraden door goudsmeden hier meestal in kleine oplagen gemaakt of het zijn unieke sieraden (dus eenmalig gemaakt), waardoor er ook niet onnodig veel dingen geproduceerd worden. Daardoor heb je vaak een veel unieker sieraad wat met veel liefde gemaakt is!

Investeer in ‘the real deal’
Eigenlijk terugkomend ook op het ‘goedkope-troep-verhaal’. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je budget maar het is eigenlijk hetzelfde als bij kleding: investeer in een paar goede stukken! 14 karaat goud is bijvoorbeeld een heel hard en  slijtvast materiaal. Probeer dan ‘holle’ sieraden te vermijden. Holle sieraden zijn vaak een stuk goedkoper omdat het minder materiaal kost, maar ze zijn een stuk kwetsbaarder. Er kan bijvoorbeeld een deuk inkomen en dat is niet altijd goed te repareren..
Ik kom bij klanten soms gouden sieraden tegen die al generaties meegaan en er nog steeds goed uitzien! En mocht het niet meer je smaak zijn dan kun je het dus altijd laten veranderen of om laten smelten tot iets anders. In die zin is het dus zeker duurzaam om even door te sparen voor een ‘echt’ sieraad.

En dat is nog niet alles..
Het is nogal een uitgebreid verhaal en ook niet alles is in dit artikel aan bod gekomen. Zo is er bijvoorbeeld nog de wereld van de edelstenen, diamant en parels. Dit is een onderwerp apart want daar is zo enorm veel informatie over en het ook is dit niet altijd een hele transparante wereld. Dit bewaar ik dus voor een volgende keer!

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan hoor ik die graag!De meeste info in dit artikel komt van mijn jaren ervaring in dit vak. Voor wat meer achtergrondinfo zou je hier kunnen kijken:

https://www.solidaridad.nl/nieuws/max-havelaar-stopt-met-gecertificeerd-goud

https://www.trouw.nl/economie/omgesmolten-sloopgoud-uit-nederlandse-raffinaderij-is-duurzamer-dan-goud-uit-een-mijn~b9ecb401/?fbclid=IwAR1SoPiwDZxa5OXqtteKqU9gQf1ov9FKGguQjQ2x9jfz8De65owVySNtLCI&referer=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F&utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=facebook

© 2017 - 2023 Christinedevogel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel