Trouwringen uitzoeken: Hoe doe je dat?

Het trouwseizoen komt er weer aan! Bij de voorbereidingen van een bruiloft hoort natuurlijk ook het uitzoeken van trouwringen. Ik krijg vaak dezelfde vragen over trouwringen, dus bij deze een aantal tips en ideeën voor het uitzoeken van een paar trouwringen!

Inspiratie op doen

Het is slim om alvast te kijken wat jullie aanspreekt qua stijl en te overleggen wat je mooi vindt in een bepaald ontwerp. Via internet is van alles te vinden,vooral Pinterest is heel geschikt om afbeeldingen te verzamelen van ringen die je aanspreken.

Materiaal

De meeste trouwringen worden gemaakt in goud. Dit kan geel-, wit- of roodgoud zijn of een combinatie hiervan. Zilver raad ik voor trouwringen meestal af, omdat dit veel zachter is dan 14 karaat goud, en hierdoor een stuk sneller zal slijten. Ervan uitgaande dat jullie je ringen je hele leven zullen dragen, is goud daarom een duurzamere keuze! 

Witgoud wordt vaak gerhodineerd, wat een zilverkleurige uitstraling geeft. Witgoud is namelijk van zichzelf niet zilverkleurig, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Het nadeel van rhodineren is dat, omdat het maar een laagje is, het er dus na verloop van tijd afslijt (zeker bij dagelijks gebruik!). Je kunt je ring altijd opnieuw laten rhodineren maar houd er rekening mee dat dat elke keer kosten met zich meebrengt! Je kunt je witgouden ring ook niet laten rhodineren als je de kleur van het witgoud mooi vindt.

Verder zijn er tegenwoordig ook allerlei andere materialen waar ringen van gemaakt kunnen worden, zoals Titanium of Zirkonium. Dit kan erg mooi zijn. Het grote nadeel hiervan is dat als je ringmaat ooit verandert (wat bij de meeste mensen gebeurt door afvallen / aankomen / dikker worden van knokkels) de ring niet, of heel lastig aan te passen is. Deze materialen zijn namelijk niet te solderen zoals zilver of goud. 

Ook is het zo dat, mocht je ooit in het ziekenhuis belanden en de ring kan om wat voor reden dan ook niet af, Titanium of Zirkonium veel lastiger van de vinger te krijgen is dan een gouden ring. Goud kan meestal met een speciale zaag doorgezaagd worden en de ring opengebogen. In bijna alle gevallen kan de ring weer hersteld worden daarna. Doordat Titanium veel harder materiaal is, loopt zo'n zaagje vaak bot en moet er grover geschut aan te pas komen, plus de ring moet vaak op 2 plekken doorgezaagd worden, omdat openbuigen ook niet haalbaar is.
Ik zeg niet dat je het daarom niet moet kiezen voor in je trouwring, maar het is denk ik wel iets waarvan je je bewust moet zijn voordat je voor een materiaal kiest met deze eigenschappen.

Edelstenen 

Vooral in damesringen worden vaak nog wat steentjes verwerkt. In trouwringen wordt meestal Diamant gezet. Diamant is de meest slijtvaste steen die er is en daarom heel geschikt voor een ring die je je leven lang wil dragen. Ze zeggen niet voor niets: ‘Diamonds are forever’. Diamant is een kostbare steen maar zeker zijn geld waard! Tegenwoordig zijn er ook Labgrown diamanten te koop, of zijn er goede andere vervangers verkrijgbaar voor als een echte diamant niet binnen je budget past, maar je wel de uitstraling van diamant wil. Naast diamant zijn uiteraard ook andere edelstenen mogelijk, maar niet alle edelstenen zijn geschikt om in een ring dagelijks gedragen te worden, omdat ze hier simpelweg niet slijtvast genoeg voor zijn. Informeer dus altijd bij het uitkiezen van een ring met een steen wat de hardheid is van de steen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Persoonlijke trouwringen

 Willen jullie echt unieke, persoonlijke ringen? Er zijn verschillende manieren om trouwringen persoonlijker te maken.

- Ontwerp ze samen met een goudsmid (met mij bijvoorbeeld)! Door middel van een gesprek en een aantal voorbeeldringen proberen we erachter te komen wat jullie mooi vinden en wat jullie wensen zijn. Zo kunnen we jullie gepersonaliseerde trouwringen samenstellen. Hoe het proces precies verloopt verschilt per bruidspaar. Soms hebben mensen al een vrij duidelijk idee van wat ze willen, bij anderen is dat nog helemaal open. Vrijwel altijd komt er een uniek paar ringen uit! 

- De verlovingsring van de aanstaande bruid kan indien gewenst verwerkt worden in de trouwring.

- Ook is het vaak mogelijk om ‘oud goud’ (ongedragen dierbare erfstukken en dergelijke) te verwerken in je trouwring. Daarnaast kunnen diamantjes vaak ook hergebruikt worden.

- Met gravures kun je ringen ook persoonlijker maken. Standaard wordt de voornaam van de partner en trouwdatum in de ring gegraveerd, maar je kunt ook kiezen voor een andere tekst zoals bijvoorbeeld een stukje tekst uit jullie liedje of een zin uit een gedicht. Verder kun je nu ook bijna elk lettertype dat in Word staat wel laten graveren (mits het formaat van de ringen het toelaat). Ook kun je de tekst in jullie eigen handschrift laten graveren, wat de gravure extra persoonlijk maakt! Naast tekst kun je bijvoorbeeld ook een symbool of een (deel van een) vingerafdruk laten graveren.

De ringmaat

Het is slim om vast te bedenken om welke vinger je de ring wil gaan dragen. Bij de meeste mensen is de ringmaat aan de ene hand, anders dan aan de andere hand. 
Soms komt het voor dat de aanstaande bruid en/ of bruidegom nog van plan is om af te vallen voor de bruiloft. Het komt hierbij vaak voor dat ook de ringmaat veranderd. Het mooiste is als de trouwringen meteen de goede maat zijn. Dus als je je ring hebt uitgezocht en de ringmaat is gemeten en je hebt nog plannen om af te vallen, dan is het slim om dit nog te vermelden!

Prijs

Doordat er zoveel mogelijk is wat betreft trouwringen is er niet echt een prijs te noemen van een paar trouwringen. Ik heb ringen gemaakt van ongeveer €500,- maar ook van €4500,- dus de prijzen lopen erg uiteen. Uiteraard is goud een stuk kostbaarder dan zilver en ook diamant kan de prijs flink laten oplopen. Als je een paar trouwringen laat maken hangt het ook af van hoe arbeidsintensief een ontwerp is. Ik maak zelf altijd een vrijblijvende prijsopgave als er een ontwerp is voor de ringen.

Tijd

Neem de tijd voor het uitzoeken van trouwringen! Als je ringen laat ontwerpen kan er wat tijd overheen gaan voor er een ontwerp uitrolt dat helemaal naar wens is. Daarna moet materiaal besteld worden, de ringen moeten worden vervaardigd en soms is er nog werk dat uitbesteed wordt (bepaalde zettingen, gravures en dergelijke). Dit bij elkaar opgeteld duurt dus wel even. Om zeker te zijn dat jullie trouwringen op tijd klaar zijn en jullie geen overhaaste beslissingen hoeven te nemen raad ik aan om minimaal 3 maanden van tevoren een afspraak te maken.

Hebben jullie vragen naar aanleiding van bovenstaande tekst of willen jullie een afspraak maken om te bespreken wat de mogelijkheden zijn, neem dan contact met mij op!

Om voorbeelden te zien van ringen die ik op maat gemaakt heb, kijk op de pagina Trouwen!

 

© 2017 - 2023 Christinedevogel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel